enfrnltags

filter waterkwaliteit

Kennis

andere DIY filtermethoden


 

Voor EauPropre|ProperWater koppelen we ons low-tech waterzuiveringssysteem aan het regenopvang-paviljoen en moeten we rekening houden met enkele technische beperkingen: het systeem moet mobiel en compact zijn, kunnen werken met een sterk wisselend debiet, en in staat zijn om regenwater te filteren op eenvoudig verzoek van voorbijgangers/bezoekers, zonder deze te lang te doen wachten.

Bijgevolg (en soms tot onze spijt) hebben we volgende methodes moeten schrappen uit onze plannen.  Sommige methodes zijn te traag, te onzeker, vergen elektriciteit of permanente zorg.

We geven ze voor de aardigheid toch graag mee:→ Zandfilters

→ Helophytenfilters

→ Ceramiekfilter

→ UV-filter

→ Mycoremediëring

→ Mosselfilter

 

 

Zandfilters

Zand- en kiezelfilters laten toe om het grove vuil en de zichtbare deeltjes uit het water te halen. Ze maken troebel water weer helder. Simpel maar goed. Een nadeel is wel dat je de filters vaak moet spoelen met een "backwash" (het water er in de omgekeerde richting doorsturen en zo de vuile deeltjes wegwassen). Hierdoor heb je natuurlijk waterverlies.
Bij trage zandfiltratie is er meer aan de hand. In de mengeling van zand, water en allerlei kleine (organische) deeltjes ontstaat na een tijdje een geweldige biologische activiteit. Na 2 à 3 weken onder water, groeit er tussen de korrels een weldadige "actieve laag" van bacteriën, algen, protozoa enzovoort die helpen bij de waterzuivering. Hoe trager het water hier doorheen gaat, hoe beter. Backwashen heeft hier geen zin. Om de filters te onderhouden moet je om de zoveel maanden de bovenste bioloog wegschrapen. Het nadeel van trage zandfiltratie is het fragiele evenwicht van het hele systeem. Sterk wisselende temperaturen of zeer onregelmatige doorstroming van de zandlaag -zoals bij ons paviljoen- verstoren de harmonie tussen de goedaardige micro-organismen. Zo kan de filter zelf een vervuiler worden.

info:
http://www.drinking-water.org/html/fr/Treatment/Filtration-Systems-technologies.html
http://ebookbrowse.com/australian-research-report-50-poe-pou-potable-pdf-d349359380


Planten of helophyten-filtratie

Wortels van bepaalde soorten planten hebben waanzinnige filter-capaciteiten. Tenminste, dat is zo wanneer ze de tijd krijgen om in het zand en de kiezels rond hun wortels een ideale leefomgeving te scheppen voor de saprotrofen, hun vrienden-bacteriën die hen een handje toesteken bij de waterzuivering. De Saprotrofen breken de organische vervuiling in het water af in kleinere moleculen. Daarmee voeden ze de helophyte planten die de molecules via hun wortels opzuigen. De planten op hun beurt geven dan weer zuurstof af aan het zand zodat de bacteriën gezond blijven. Perfecte bondgenoten in een perfecte symbiose.


info:
http://www.parckdesign2012.be/themas/source-de-friche
Handboek Groene Waterzuivering

 

 


Ceramiek

Ceramische waterfilters kan je zelf maken met een mengeling van klei, organisch verbrandingsmateriaal (fijn stro, rijstvliesjes, ...) en water. Na het bakken blijft er een soort terra cotta over met heel fijne gaatjes of micro-poriën op de plaatsen waar het verbrandingsmateriaal is opgebrand (gemiddeld 0.5micron of een vijfhonderste van een milimeter - bacteriën zijn gemiddeld tussen 0.2 en 0.5 micron groot).
Ceramiek-filters werken meestal op 2 manieren
1. mechanische werking: onzuiverheden, bacteriën en ziektekiemen raken niet door de kleine poriën van de ceramiek heen of ze hechten zich er in vast (indirecte sedimentering). Omdat het net goed is dat de poriën zo klein mogelijk zijn, werkt een ceramiekfilter vrij traag.
2. als de ceramiek-filter ook een behandeling met zilver heeft gekregen, zorgt dit zilverlaagje voor een biocide of chemische aanval op de microben. De meeste bacteriën die in contact komen met zilver gaan dood.Op die manier zouden tot 98% van de schadelijke ziektes waarmee oppervlaktewater is besmet weggewerkt worden.
Je kan de ceramische filters meestal een jaar gebruiken.
Bij erg troebel water moet je de filter regelmatig schoonmaken.


info:
Potters for Peace (start watching at 6 min)
Potters without Borders
http://www.instructables.com/id/WATER-PURIFICATION-SYSTEM-cheap-and-effective/
http://www.rdic.org/

 

 

UV-desinfectie

UV licht (zoals van de zon) wordt vaak gebruikt als niet-chemisch alternatief voor chloor (in sommige landen, zoals Nederland, is het gebruik van chloor niet meer toegestaan al desinfectiemiddel voor leidingwater). UV.C straling (één van de drie soorten UV licht) doodt in principe alle levende wezens. In de ozonlaag word het UVC licht gefilterd zodat we er op aarde niet te veel last van hebben. Maar in een beschermde omgeving zoals in een RVS behuizing ( RVS = Inox in architectenjargon) kunnen we UVC licht inzetten om schadelijke bacteriën en microben te doden. Als het licht de celwanden van organismen binnendringt, tast het de genetische structuur aan. Voor vele micro-organismen is het een hele stunt om dat te overleven. Natuurlijk hangt alles af van de intensiteit van het licht, de belichtingstijd van het water.
Zulke UV lamp hebben we in de eerste filter-opstelling van het Proper Water Paviljoen gebruikt. Wat bleek: enkele bacteriën vragen zo hun gepersonaliseerde UV.C killer lamp. Om onze hardnekkigste vijand (E. Coli) onschadelijk te maken, moesten we niet 1 maar 5 lampen in de strijd gooien. Dat kon ons energie-luw paviljoen helaas niet de baas.

info:
http://ebookbrowse.com/australian-research-report-50-poe-pou-potable-pdf-d349359380

Sommige creatievelingen gebruiken ook gewoon de warmte van de zon, maar dat is een heel ander verhaal en heeft eigenlijk niets met de onzichtbare UV straling te maken
http://www.happynews.nl/2011/07/28/braziliaanse-student-ontwikkelt-waterzuiveringssysteem-op-zonne-energie/

 

 

Paddestoelen - Mycofiltratie

Eén van de oudste organismen ter wereld, de schimmel of paddestoel, blijkt ook 's werelds meest indrukwekkende opruimer. Waar je één enkele paddestoel ziet boven de grond, zit onder de grond een onvermoed groot web van mycelium-draden, de paddestoel-wortels eigenlijk. Mycelium voedt zich met alles wat dood is en gaat rotten en breekt alles af tot er opnieuw bruikbare stoffen overblijven (humus). Dat gebeurt onder de grond, in of op planten, en ook in water. absorb and digest dangerous substances like oil, pesticides and industrial waste, in places where they threaten the environment
Zo komt het dat paddestoelen en hun wortels (de zogenaamde zwamvlok) eigenlijk netwerken vormen van biologische opruimers die chemicaliën, micro-organismen en zelfs ook bepaalde zware metalen, olie en pesticiden absorberen en verteren.
Paul Stamets is de grote roerganger van de Mycofiltratie. In zijn zog volgen nu meer en meer mensen die volop experimenteren met mycofilters om het water dat van parkings afspoelt te zuiveren, om het e-coli gehalte in afvalwater van boerderijen te verminderen, om pesticiden en chemicaliën in het water van tuinen of parken weg te werken, om grijs afvalwater (uit douche, lavabo, ...) minder grijs te maken, ...
Maar voorlopig is het behandelen van water met mycelium om het drinkbaar te maken nog niet aan de orde.


info:
http://www.fungi.com/blog-archive/tag/Articles+by+Paul+Stamets.html
http://www.ted.com/talks/paul_stamets_on_6_ways_mushrooms_can_save_the_world.html
https://www.imamuseum.org/island2011/2011/09/

 

 

[Zoetwater-]Mosselen

Een andere biologische filter is de mossel. De Antwerpse meesters van de fantastische machine, bouwen op dit moment een waterbar met gigantische zoetwatermossel-filters op pontons in de Schelde (Welvaert - Time Circus).
Mosselen zijn zogenaamde filterfeeders en verzamelen voedsel door continu water op te zuigen en weer uit te spuwen. In hun baard filteren ze deeltjes uit het water zoals fytoplankton of plantaardig plankton, ééncellige microdiertjes en organisch afval. Deze filtratie is zeer efficiënt omdat grote watervolumes zelfs van zeer kleine deeltjes kunnen worden ontdaan (tot 1,5 µm). Al naar gelang de behoefte kan een mosselfilter worden voorzien van zout- of zoetwater mosselen. De Dreissena Polymorpha, lijkt voor zoetwater de meest geschikte soort. Zoetwatermosselen die in de filter groeien, kunnen worden gebruikt als voedsel voor watervogels.
Een mosselfilter van 1 kg mosselen kan al 25 liter per uur gezuiverd krijgen.
Wie benieuwd is naar de prestaties van de mosselen aan de Schelde-bar:
http://www.timecircus.org/en/welvaert-welton

terugCity Mine(d)

Eau Propre | Proper Water by City Mine(d)
is licensed under a Creative Commons
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Belgium License

Creative Commons License

-Login-