enfrnl



tags

friche regenwater filter drinkwater waterkwaliteit testen chemie wetgeving

tag: regenwater

Regenwater drinken?


 

Doorheen het ontwikkelen van het waterpunt, verschoven de ­ambities en wilden we niet alleen een ontmoetingsplaats creëren, maar ook testen hoever we kunnen gaan in het zuiveren of zelfs drinkbaar maken van water in de stad. We startten een onderzoek naar drinkwaternormen (volgens richtlijnen van EU, WHO, ISO), sondes, filtersystemen en meet-apparatuur en smeedden ­allianties met chemisten en doe-het-zelf water-ingenieurs.



Het doel was een filtersysteem te ontwikkelen om op een zo natuur­lijk mogelijke manier water dat publiek toegankelijk is in de stad te zuiveren, zonder chemicaliën, spitstechnologie of een dikke portefeuille. Het idee dat alle ­regenplassen, zeepsop, ­fontein-­ of rioolwater in een mobiel en zelfgemaakt zuiveringsstation drinkbaar gemaakt zou kunnen worden, werd vrijwel onmiddellijk weggelachen door de “specialisten”. Onze rêverie opende wel de verbeelding en bracht ons tot het iets haalbaardere plan om met ­regenwater aan de slag gaan.

Samen met Ingenieur Damien Smets en chemicus Antoine Pacco maakten we een eerste prototype filterkolom met zand, actieve kool en een UV lamp, maar deze bleek niet voldoende opgewassen tegen bacteriën. De zoektocht werd verdergezet. Toch bleef het doel van het ProperWaterPaviljoen­ om water­zuivering zo veel mogelijk te de-technologiseren en te de-mystificeren. Tijdens herfst en winter van 2012 zetten we de zoektocht binnenskamers voort.

Na een langeafstands-onderzoek naar huis-, tuin- en keukenmethodes voor waterfiltratie met mosselen, zwammen, ceramiek, planten, omgekeerde osmose, micro- en ultrafiltratie (zie kadertekst Filters, p94) na vele discussies met specialisten of adepten van de ene of de andere methode; na grondige analyse van de technische beperkingen van ons ProperWaterPaviljoen (het filtersysteem moet mobiel en compact zijn en kunnen werken met een sterk wisselend debiet, en in staat zijn om regenwater op verzoek ook drinkbaar te maken) ... zijn we gegaan voor de combinatie van micro- en ultrafiltratie met actieve kool.

In februari 2013 hebben we uiteindelijk regenwater gedronken!

Zonder chemische producten, spitstechnologie of een dikke portefeuille is het gefilterd regenwater drinkbaar verklaard door Brulabo.

 

terug



City Mine(d)

Eau Propre | Proper Water by City Mine(d)
is licensed under a Creative Commons
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Belgium License

Creative Commons License

-Login-