enfrnltag: waterkwaliteit


 

Regenwater drinken?

Doorheen het ontwikkelen van het waterpunt, verschoven de ­ambities en wilden we niet alleen een ontmoetingsplaats creëren, maar ook testen hoever we kunnen gaan in het zuiveren of zelfs drinkbaar maken van water in de stad. We startten een onderzoek naar drinkwaternormen (volgens richtlijnen van EU, WHO, ISO), sondes, filtersystemen en meet-apparatuur en smeedden ­allianties met chemisten en doe-het-zelf water-ingenieurs.

»
Is proper water drinkbaar? Over normen, distributie en monopolies.
Vaststellingen, tegenstellingen en vragen.
»
Eau Propre | Proper Water :: Het BOEK


Naar water graven en regen drinken
2011-2013
[Creative Coommons 3.0, Brussel, juni 2013]

Ball
Een boek over twee jaar "Proper Water" dat begint met het graven naar eigen proper water en uitmondt in het drinken van een glas regenwater. Over opgedane inzichten en ook praktische kennis rond waterfilters. Over objecten die nog steeds (en ook voor anderen) beschikbaar blijven, zoals het "ProperWaterPaviljoen", de "Pacco-test" of de "City Mine(d) TAP". Over sociale relaties en interventies in de openbare ruimte.
Maar ook over het grotere verhaal, over het verleden en de toekomst van water in Brussel (bijdragen van Michel Bastin van Chercheurs d'Histoires du Maelbeek en van Dominique Nalpas en François Lebecq van de Staten Generaal van het Water in Brussel) en de instortende huidige water-infrastructuur.
Het boek is in geen geval het eindpunt van het proces, maar een halte langs de weg. Het beschrijven is een manier om de opgedane ervaringen te delen en het debat te openen voor een groter publiek.

Beschikbaar in het  bureau of op de
web-boutique van City Mine(d) of in de betere boekhandel (Maelström, Passa Porta, Sterling Books, Tropismes, Wiels Bookshop, ...)

265 pagina's, gebonden, 17cm x 11cm x 1cm, Fr-Nl-Eng
»
12.12.2016 :: Pacco-launch Flagey Persoverzicht & fotoreportage »
Pacco-lab fase 2 :: Flagey »
Pilote-meeting #2 :: verslag Lees hier het verslag van de tweede Pilote-meeting (24.10.2016) (in het Engels) »
andere DIY filtermethoden

Voor EauPropre|ProperWater koppelen we ons low-tech waterzuiveringssysteem aan het regenopvang-paviljoen en moeten we rekening houden met enkele technische beperkingen: het systeem moet mobiel en compact zijn, kunnen werken met een sterk wisselend debiet, en in staat zijn om regenwater te filteren op eenvoudig verzoek van voorbijgangers/bezoekers, zonder deze te lang te doen wachten.

Bijgevolg (en soms tot onze spijt) hebben we volgende methodes moeten schrappen uit onze plannen.  Sommige methodes zijn te traag, te onzeker, vergen elektriciteit of permanente zorg.

We geven ze voor de aardigheid toch graag mee:

»
Proper Water Paviljoen (2012-13)

Regen valt bij bakken uit de lucht, en toch maken we er maar zelden gebruik van. 
Hoog tijd dus om dit water op te vangen vooraleer het in de riolen verdwijnt en uit te testen hoe het een waardige plaats kan ver/heroveren in de stad.

Als deel van het project EauPropre|ProperWater, bouwen we een houten constructie die makkelijk is op te bouwen en weer af te breken: een waterpaviljoen voor gebruik in de publieke ruimte van de stad. 
Met haar trechterdak vangt het paviljoen regenwater op en met een low-tech filtersysteem zuiveren we het water volgens de verschillende noden van gebruik. 
De grote uitdaging: kunnen we de stadsregens drinkbaar maken ? 

Het paviljoen zelf is een plaats voor ontmoeting, debat en uitwisseling...

»
Jongeren ontdekken de vijver en de Pacco-test

Sinds de Pacco-test op de vijver van het Leopoldspark te water werd gelaten, zijn een tiental jongeren die studiebegeleiding krijgen in Espace Senghor verschillende keren op uitstap gegaan om de vijver en de machine te observeren.

»
Filtersysteem Paviljoen 2.0 (2013)

De eerste filteropstelling met zand, actieve kool en UV bleek niet voldoende betrouwbaar. Toch bleef het doel van het ProperWaterPaviljoen om waterzuivering zo veel mogelijk te de-technologiseren en te de-mystificeren. Tijdens herfst en winter 2012 zetten we de zoektocht binnenskamers voort.

»
Is regenwater proper of toe-eigenbaar?Waarom zien we regenwater vooral in de riolen verdwijnen? Regenwater is gratis beschikbaar, maar is het ook een goed alternatief voor kraantjeswater bij het begieten van planten, het wassen en plassen of nog andere toepassingen? Samen met bezoekers en gebruikers gaat het paviljoen op zoek naar nuttig gebruik van beschikbare waterbronnen in de stad.
Welcome to the world :: apéro Pacco-test :: 19 sept 16:15-18:30 :: vijver Léopold Park »
PACCO-test zoekt PACCO-pilotes (~Living Lab vijver Leopoldspark europawijk) »
Pacco-test-Automatique GEBRUIKERS GEZOCHT

Voor de geautomatiseerde versie van de Pacco-test, een toestel om fysische eigenschappen van oppervlakte-water in de stad te monitoren, zijn we op zoek naar mensen/situaties waarvoor dit soort van monitoring nuttig kan zijn.
Bent u :
... een onderzoeker die bepaalde (stedelijke) waterbronnen observeert?
... lid van een (burger)groep die actief is rond water in haar buurt?
... gelinkt met een plek die omwille van water(-overlast) heraangelegd wordt?
, enz...

Neem contact met ons op!

> lees hier de presentatiefiche van de Pacco-test Automatique
> lees hier de datasheet (probes en data sample) »

archives »

City Mine(d)

Eau Propre | Proper Water by City Mine(d)
is licensed under a Creative Commons
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Belgium License

Creative Commons License

-Login-