enfrnl



tags

friche waterkwaliteit netwerk chemie

tag: netwerk

Jongeren ontdekken de vijver en de Pacco-test


 

Sinds de Pacco-test op de vijver van het Leopoldspark te water werd gelaten, zijn een tiental jongeren die studiebegeleiding krijgen in Espace Senghor verschillende keren op uitstap gegaan om de vijver en de machine te observeren.



De terreinobservaties

Wat gebeurt er met de vijver ? Is er eendenkroes ? Algen ? Welke kleur heeft het water ? Wat valt er nog op te merken ?

Gewapend met een observatiedocument en een stel potloden, trok ons jongerenteam eropuit. Dankzij hen konden we bijkomende data verzamelen en de vijver en zijn bewoners beter leren kennen !

Wij willen meer weten over de vijver en de Pacco-test

Gezien de grote nieuwsgierigheid die deze jonge wetenschappers tijdes de uitstappen aan de dag legden, zijn we op 4 november op ontdekkingstocht vertrokken. Met de vereniging ‘Les petits débrouillards’ gingen we op stap om meer te weten te komen over de vijver en de Pacco-test.

Waarom is het water in de vijver soms helemaal groen ? Waarom ruikt het niet altijd even lekker ? Is er leven in de vijver ? Waarom is het goed om een monitor voor waterkwaliteit in de vijver te plaatsen ? Wat doet de Pacco-test nu eigenlijk precies ? De PH en die andere afkortingen, wat is dat allemaal ?

De verkenning van het leven in de vijver

Met geknutseld materiaal hebben we water uit de vijver gehaald om analysestalen te bekomen die ons meer vertellen over het waterleven. Onze jonge wetenschappers hebben de staaltjes eerst met het blote oog, vervolgens met een vergrootglas en ten slotte met een microscoop onderzocht.

 

We hebben veel mosselkreeftjes gevonden. Dit zijn microscopische schaaldieren (0,5mm) die ongeveer 500 jaar bestaan . Deze kleine schaaldiertjes leven evengoed in bronwater als in water met een hoge graad vansedimentatie. Ze zijn detritivoor.

We hebben geen daphnia’s (watervlooien) gevonden. Dit zijn ook een soort schaaldieren die het fytoplankton reguleren en die vaak in vijvers te vinden zijn. Gewoonlijk verdragen deze schaaldieren geen zure of sterk gedemineraliseerde wateren… zou het water te zuur zijn ?

De verkenning van de Pacco-test en het PH-niveau

De Pacco-test spreekt soms een moeilijke taal. Om zijn taaltje te ontcijferen hebben we met scheikunde gespeeld.

 

We hebben ervoor gekozen om de PH-graad te begrijpen. De Pacco-test geeft ons PH-cijfers die tussen 1 en 14 in liggen. Wat wil dat precies zeggen ?

Aan de hand van het spel met rode kool hebben we kunnen begrijpen wat de PH is en wat het verschil is tussen zuur, basisch of neutraal water.

We hebben gemerkt dat het water van kleur verandert in functie van het product dat we aan het basismengsel toevoegen. De jongeren hebben dus experimenten uitgevoerd met verschillende stoffen : azijn, zuiveringszout, citroenzuur en zelfs wasproduct ! Wanneer er rode kleuren verschijnen, wil dat zeggen dat we met heel zure mengsels te maken hebben. Blauwe kleuren wijzen op neutrale mengsels en groen-geel betekent basisch !

 

Tot snel voor nieuwe ontdekkingen !

terug



City Mine(d)

Eau Propre | Proper Water by City Mine(d)
is licensed under a Creative Commons
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Belgium License

Creative Commons License

-Login-